Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen en kun je onderverdelen in drie categorieën:
– Ontstekingsreuma. Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen.
– Artrose. Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
– Weke-delen reuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.
De meest voorkomende vormen van reuma zijn: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.
Reuma is vaak een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat ons lichaam zijn eigen weefsel aanvalt. Bij reuma wordt het slijmvlies in ons lichaam aangevallen, wat ontstekingen veroorzaakt. Dit kan tot beschadiging van het gewricht en zelfs tot vervorming leiden. Hoewel de oorzaak het disfunctioneren van het immuunsysteem is, is het beheren van de ontstekingen het gebied waarop onze voeding het meeste kan doen.
Verhoog je inname van omega 3 om de ontstekingen onder controle te krijgen.
Omega 3 vetzuren zijn de bouwstenen van een groep stoffen in ons lichaam die de reactie op een ontsteking verminderen. Er zijn een paar soorten omega 3, welke allemaal belangrijk zijn bij het beheren van ontstekingen. Vette vis bevat de hoogste concentratie en de meest verschillende omega 3 vetzuren. Ik adviseer twee porties per week. Als je vegetarisch bent is lijnzaad en lijnzaadolie een goede vervanger van de vette vis.
Het zuur-base evenwicht
We hebben het hier over het evenwicht tussen zuren en alkalose (base) in ons lichaam. De zuurgraad of pH-waarde wordt uitgezet op een lijn van 1 tot 14. 7 is neutraal, alles onder 7 is zuur en alles boven 7 is basisch/alkalisch. De pH-waarde van je lichaam moet ongeveer 7 zijn.
De belangrijkste veroorzakers van verzuring in onze voeding:
– Suiker: snoep, koek, gebak, chocola, enz.
– Dierlijke eiwitten: vlees, vet, vis, eieren en kaas.
– Dranken: alcohol, koffie, zwarte thee en frisdrank
– Witte granen: wit brood, witte rijst, pasta, enz.
– Junkfood en bewerkte voedingsmiddelen.
Zuuroverschotten hebben een heel nadelig effect op ons lichaam. Mineralen neutraliseren de zuren in ons lichaam en wanneer je te zuurvormend eet en/of te weinig mineralen (calcium, magnesium, kalium en natrium) binnenkrijgt, gaat je lichaam deze uit je eigen weefsels en botten onttrekken. Het lichaam zal alles in staat stellen om alkalisch te blijven. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld botontkalking, reuma, artrose, broze nagels, haaruitval, kaalheid enz.
Belangrijke ingrediënten bij reuma
– Vette vis: bijvoorbeeld zalm, haring, makreel, sardientjes en ansjovis. Rijk aan alle omega 3 vetzuren.
– Ananas: bevat het ontstekingsbestrijdende enzym bromeline.
– Kurkuma: bevat curcuminoïden, het ontstekingsremmende kleurpigment.
– Selderij: bevat een natuurlijke pijnstiller, genaamd 3-n-butylphthalide.
– Felgekleurd fruit en groenten: vol met anti-oxidanten.
Beta Booster
4 personen
De pompoen bevat veel betacaroteen en de vetten in de fetakaas helpen het lichaam de betacarotenen op te nemen. Betacaroteen is een vorm van vitamine A, welke goed is voor de slijmvliezen en ons afweersysteem.
Ingrediënten
– 1 medium pompoen
– 3 teentjes knoflook
– 1 theelepel komijnzaad
– ¼ theelepel gedroogde rode chili stukjes
– Olijfolie om in te bakken
– 1 theelepel gedroogd salie of een klein bosje verse fijngesneden salie
– Zeezout
– 350 gram fetakaas
– Zwarte peper
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snij de pompoen door de helft en verwijder de pitjes. Snij de pompoen in vierkantje blokjes, iets kleiner dan een dobbelsteen, de schil kun je gewoon eraan laten zitten. Doe ze dan op een bakplaat.
3. Laat de knoflookteentjes heel en ongeschild. Plet ze dan met de palm van je hand of de achterkant van een houten lepel, als ze maar voor een beetje geplet worden. Doe ze dan bij de pompoen op de bakplaat.
4. Verdeel dan het komijnzaad en de rode chili stukjes over de pompoenstukjes.
5. Besprenkel het met olijfolie, breng op smaak met zout en als je de gedroogde salie gebruikt, mag deze er nu ook over verdeeld worden.
6. Plaats de bakplaat voor ongeveer 20 minuutjes in de oven, tot de pompoen zacht en bruin begint te worden en de randjes beginnen te karameliseren.
(6.1 Als je versie salie gebruikt, mag deze erbij als je de bakplaat uit de oven haalt.)
7. Doe alles in een grote kom en voeg de feta toe. Naar smaak nog zwarte peper toevoegen.
Curry van zoete aardappel en spinazie
3-4 personen
Ingrediënten
– 1 eetlepel olijfolie
– 2 rode uien, fijngesneden
– 2 grote teentjes knoflook, fijngesneden
– 1 theelepel verse geraspte gember
– 2 groene chilipepers, in smalle reepjes gesneden
– 1 theelepel gemalen koriander
– 1 theelepel gemalen komijn
– 1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
– 1 volle theelepel kurkuma
– 800 gram zoete aardappel, in stukjes gesneden van ongeveer 3,5cm
– 375 ml groentebouillon
– 150 gram grof gesneden spinazie
– Zeezout
– 1 handvol grof gesneden koriander blaadjes
– 1 eetlepel geroosterde geschaafde amandelen
1. Verwarm de olijfolie in een grote pan op medium vuur, voeg de uien, knoflook, gember en chilipepers toe en bak voor ongeveer 4-5 minuten.
2. Voeg alle kruiden toe en meng ongeveer 30 seconden alles door elkaar.
3. Voeg de zoete aardappel en de bouillon toe en laat het 15-20 minuten sudderen, of tot de aardappel zacht begint te worden.
4. Voeg dan de spinazie toe en breng het op smaak met zeezout.
5. Als de spinazie begint te krimpen, kun je de koriander en de amandelen toevoegen en het gerecht serveren.
Spiesjes van zalm en garnaal met een citrus quinoa salade
2 personen
Ingrediënten
– 1 zalmfilet (150 gram) zonder huid, in blokjes gesneden
– 120 gram in blokjes gesneden jumbo garnalen
– Zeezout en zwarte peper
– 100 gram quinoa
– 1 (groente)bouillonblokje of 1 theelepel bouillonpoeder
– Handvol verse peterselie, fijngesneden
– Sap van een limoen
– Geraspte schil van de limoen
1. Breng een pan met water aan de kook en voeg de quinoa toe. Voeg het bouillonblokje of de poeder toe en laat het 10-15 minuten koken. Als het goed is, ziet de quinoa dan doorzichtig uit met kleine witte ‘staartjes’.
2. Verwarm de oven voor met alleen bovenwarmte, als je die optie hebt, op 200 graden.
3. Rijg de stukjes zalm en garnaal aan spiesjes, doe er wat peper en zout over en leg ze op een met aluminiumfolie beklede grillplaat.
4. Plaats de plaat ongeveer 10 centimeter onder de bovenkant van de oven en laat ze 10 minuutjes in de oven, om de 2-3 minuten even draaien.
5. Doe de gekookte quinoa in een kom en roer de gesneden peterselie erdoorheen.
6. Voeg de schil en het sap van de limoen hieraan toe.
7. Eventueel op smaak brengen met zout en peper, goed alles mengen.
PS. Een salade van rucola is hier heel lekker bij.